sobota, 29 listopada 2014

Bezglutenowy murzynek z karobem i śliwką

Mąki, mąki, mąki a z nich mnóstwo pomysłów na ciasto, w czasach gdy na wyciągnięcie ręki mamy tyle zdrowotnych mąk nie wypada zadowalać się mocno zmieloną pszenną tylko puścić wodzę fantazji. Tak o to powstał gryczano-wiesiołkowy murzynek bez cienia glutenu napakowany suszoną śliwką i gotowy by dać nam dobrodziejstwa gryki i wiesiołka. Gryka uraczy nas dużą zawartością aminokwasów które musimy dostarczać sami do organizmu i konkretną dawką witamin z grupy B i magnezu. Wiesiołek to bogactwo kwasów GLA, LA czy DHA o których musicie poczytać, bo z wiesiołkiem można schudnąć i nieźle odżywić mózg. Ciasto się robi ekspresowo, ma ono charakterystyczny smak od karobu i wiesiołka, jest odchudzone z dużej ilości tłuszczu przez co nie jest ciężkie i idealnie  będzie pasowało z kawką. Zacznijmy więc łączyć przyjemne z pożytecznym i do pracy!

Czas przygotowania 10 minut + ok 45minut pieczenia 
Na małą keksówkę: 20x10cm

Składniki:
1 szklanka (200ml) mąki gryczanej jasnej niepalonej EKO
1/2 szklanki mąki wiesiołkowej EKO
1/2 szklanki cukru bądź ksylitolu
3 łyżki śmietany z górką 36% tł
3 jajka EKO
1/2 szklanki mleka EKO
3,5 łyżli karobu 
6 dużych suszonych śliwek kalifornijskich
1 płaska łyżka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1/ Bierzemy wysoką miskę i wsypujemy do niej mąki, sodę, karob i cukier, Śliwki kroimy drobno w kostkę.
2/ Mleko i śmietanę  z jajkami mieszamy widelcem i wlewamy do mąki z karobem, sodą i cukrem. Dodajemy pokrojone śliwki 
3/ Miksujemy spokojnie na najmniejszych obrotach stopniowo je zwiększając aż do uzysknia jednolitej konsystencji.
4/ Wylewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45minut - sprawdzamy wykałaczką czy jest dobre
5/ SMACZNEGO


1 komentarz: