wtorek, 18 listopada 2014

Buraczane frytki w rozgrzewającym sosie

Witam ponownie! tym razem robię ukłon w stronę przeziębionych :). Brak apetytu? gardło boli? a może po prostu miało się zrobić barszcz ale jakoś nie wyszło i buraki zostały?. Jest na to rozwiązanie! Pyszne frytki z buraka w grejpfrutowo-imbirowym sosie z nutką kokosa. Burak to twardziel więc nie będzie to danie w 5 minut ale efekt Was zaskoczy!. Burak bogaty w kwas foliowy i żelazo to sprzymierzeniec zmęczonych i apatycznych - a tacy możemy być w chorobie, witamina C z grejpfruta podniesie na duchu a imbir ze swoim bakteriobójczym działaniem postawi na nogi. Całość zamknie olej kokosowy bogaty w drogocenne tłuszcze na którym zahartujemy buraka. Zacznijmy :)

Czas przygotowania 30-40min

 Składniki:
3 średnie buraki
1 grejpfrut sweetie duży
3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Imbir sproszkowany 1 łyżeczka lub więcej (wd. upodobań)
Ksylitol do posłodzenia
Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Przygotowanie:
1/ Kroimy buraka w słupki - jak na frytki. Im grubsze tym burak będzie bardziej chrupki, im chudsze tym będzie miększy. Pokrojone buraki przekładamy do miski
2/ Na patelni wok (bardzo wskazana) lub wysokim i szerokim rondu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy buraki, lekko przesmażamy na małym ogniu - dosłownie minutę by olej oblepił wszystkie buraki. Pamiętajmy że musimy cały czas mieszać i nie dopuścić do przypalenia
3/ Następnie dolewamy pół szklanki wody i od teraz lekko dusimy buraki w połowie pod przykryciem. Gdy woda odparuje dolewamy po odrobinie wody  i dodajemy kolejną łyżkę oleju kokosowego - powtarzamy to dwukrotnie. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu.
4/ Wyciskamy sok z grejpfrut i zostawiamy wraz z wyciśniętym miąższem. 
5/ Gdy burak już zmięknie dodajemy sok z grejpfruta z miąższem, słodzimy ksylitolem i dodajemy imbir - gdy sok z buraka będzie zbyt intensywny dolewamy odrobinę wody
6/ Robimy roztwór wody 1/3 szklanki z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, intensywnie mieszamy i powoli wlewamy do buraków z sosem które ciągle są na palniku na małym gazie. Stopniowo wlewając roztwór badamy gęstość sosu i jeżeli jest dobra nie wlewamy całości.
7/ Buraczki ściągamy z kuchenki i układamy na talerzu - SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz