sobota, 8 listopada 2014

Czarna fasolka ze śliwkami i żurawiną

Czarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza i witamin z grupy B, wystarczy dodać witaminę C i żelazo wchłonie się trzykrotnie lepiej. Czarną fasolę znajdziemy w meksykańskich smakołykach. My natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki, zapraszam!

Czas przygotowania ok. 1 godzina

Składniki dla 2 osób:
300g. namoczonej wcześniej fasoli czarnej
100g. śliwki kalifornijskiej suszonej
50g. żurawiny suszonej
sok z 1/4 limonki 
ksylitol lub cukier do smaku
masło 30g.
1 owoc kaki

Przygotowanie:

1/ Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości, wody z gotującą się fasolą nie solimy, solimy ją przed końcem gotowania ale nie za dużo bo pamiętajmy że przyrządzamy ją na słodko
2/ W między czasie kroimy w paski śliwkę a owoc kaki w kostkę 
3/ Gdy fasola się ugotuje odsączamy ją, przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy dodając masło, sok z limonki, cukier bądź ksylitol oraz śliwkę i żurawinę.
4/ Gdy wszystko się połączy układamy danie na środku talerza dookoła układając owoc kaki
5/ Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz