piątek, 21 listopada 2014

Domowe praliny z suszonym mango

Hej wszystkim!, czas na wielki hit :) czyli własne pralinki! Pomyślcie o tym jak genialny i oryginalny był by to prezent dla bliskiej nam osoby. Oczywiście opcja urządzenia sobie wieczoru bez limitu  przy dobrej herbatce też jest kusząca i również ją polecam :). Najlepsze jest to że zrobienie własnych czekoladek jest bajecznie proste, wystarczy kuwertura, ulubione dodatki i foremka do lodu. Kuwertura różni się od czekolady zawartością masła kakaowego i ma go zdecydowanie więcej przez to naturalnie jest zdrowsza a praliny dzięki temu są odpowiednio twarde i połyskliwe. Do pralinek dodamy suszone mango ze względu na swój świetny aromat który dobrze skomponuje się z mleczną kuwerturą. Można wymyślać różne kombinacje np. biała kuwertura z suszonymi malinami, gorzka ze śliwką czy też mleczna z orzechem pistacjowym w środku. Czekolada jak zawsze poprawi nasz nastrój i uodporni na stres więc jest to idealna jesienna propozycja która mam nadzieje doda wam sił i pobudzi kreatywne myślenie. Zaczynajmy! :

Czas przygotowania 20 minut + schładzanie na noc

Składniki:
Kuwertura mleczna 200g
Mango suszone 50g
Foremka do lodu

Standartowa foremka powinna zapełnić się z powyższych składników w całości



Przygotowanie:

1/ Wstawiamy pół litra wody do czajnika do zagotowania i przygotowujemy garnek i miskę którą będzie można nałożyć na niego 

2/ Dzielimy kuwerturę na dwie części i kroimy na drobne kawałki, wlewamy zagotowaną wodę do garnka i nakładamy na niego miskę. Następnie do miski wrzucamy pierwszą część kuwertury a drugą odstawiamy na bok. Mieszamy kuwerturę aż do całkowitego rozpuszczenia



3/ Kroimy mango na drobne kosteczki i odkładamy na bok, dokładamy do rozpuszczonej pierwszej części kuwertury drugą i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek

4/ Wrzucamy pokrojone mango do kuwertury i dokładnie mieszamy 

5/ Przekładamy kuwerturę do foremek łyżką, przykrywamy folią i dajemy do lodówki na noc

6/ Schłodzone pralinki wykładamy na tackę. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz