środa, 19 listopada 2014

Kaszka gryczana z truskawkami i wanilią

Witajcie wszyscy! będzie prosto i błyskawicznie szybko. Wspomnienia z dzieciństwa powrócą na na pewno!. Zabieramy się za prostą kaszkę gryczaną  która będąc bardzo prostym posiłkiem da nam jednakże mnóstwo energii. Niedoceniona gryka to źródło aminokwasów których nasz organizm nie wytwarza, dobre źródło błonnika, cynku czy magnezu. Wanilia z truskawką na kremówce to sprawdzone połączenie smakowe które zasmakuje każdemu :). Do dzieła!

Czas przygotowania: 15minut

Składniki:
200g truskawek świeżych lub rozmrożonych 
1 laska wanilii
Mąka gryczana niepalona 1/3 szklanki
Śmietana 36% (najlepiej Piątnica do deserów) 125ml
Jagody Goji garstka
1 kiwi 
Ksylitol

Przygotowanie:

1/ Truskawki miksujemy z kremówką, dodajemy miąższ ze środka wanilii i mieszamy
2/ 1/3 szklanki mąki gryczanej zalewamy wrzącą wodą by utworzyła się papka
3/ Dodajemy mąkę gryczaną z wodą do kremówki z truskawkami i wanilią a także ksylitol do smaku i miksujemy ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji 
4/ Kaszkę wykładamy na talerz, dekorujemy kiwi i posypujemy jagodami Goji 
5/ Smacznego



1 komentarz:

  1. może to być pożywne śniadanie lub pyszny deser! super :)

    OdpowiedzUsuń