piątek, 28 listopada 2014

Domowy kisiel z czarnego bzu i granatu z białą morwą

Dziś typowo PROzdrowotnie czyli: wzmacniamy się!. Świetna propozycja dla dużych i małych. Nasz kisiel będzie z czarnego bzu który szczyci się konkretną zawartością witaminy C i rutyny oraz granatu pełnego antyutleniaczy. Kisiel posłodzimy cukrem brzozowym i dodamy owocu morwy białej dzięki czemu ograniczymy wchłanianie cukrów i ochronimy zęby. Nasz kisiel będzie lekko kwaskowy a osłodzi go genialna w smaku morwa biała! Naważmy kiślu dla całej rodziny! 

Czas przygotowania: 15 minut
Dla 1 osoby



Składniki:
2 łyżki suszonego czarnego bzu
Pół dużego owocu granata
3,5 łyżeczki ksylitolu 
Łyżka suszonych owoców morwy białej
1 Łyżka mąki ziemniaczanej

Prygotowanie:
1/ Do małego garnka wsypujemy czarny bez i kulki z obranego granatu - zalewamy to kubkiem (250ml) wody i zagotowujemy na małym gazie pod przykryciem 5 minut
2/ Przecedzamy rzez sito wywar dociskając do sita pokrywkę by dokładnie wszystko wycisnąć
3/ Wywar przelewamy do małego garnka dodajemy ksylitolu - mieszamy, roztworem wody i mąki w stosunku 5:1 zagęszczamy wywar
4/ Przelewamy do salaretki i posypujemy morwą białą, podajemy z źdźbłem trawy cytrynowej
5/ SMACZNEGO i NA ZDROWIE!


2 komentarze:

  1. Kisiel jakoś nie wpada w moje gusta, ale taki z czarnego bzu musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń