piątek, 14 listopada 2014

Lawendowy orkisz z daktylami, gruszką i jabłkiem

Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów na czele z kwasem krzemowym. Przyrządzimy prostą odżywczą bombę która da nam solidną porcję energii

Czas przygotowania: 95minut

Składniki:
Orkisz BIO 150gr.
Daktyle 5 szt.
Gruszka 1szt.
Jabłko połówka
Lawenda szczypta
Grejpfrut zielony sweetie 1/4
Ksylitol lub miód do smaku
Sól himalajska

Przygotowanie:
1/ Gotujemy orkisz wd. instrukcji z opakowania (zazwyczaj 90min ale krócej też bywa) w lekko osolonej wodzie 
2/ Kroimy drobno daktyle, gruszki w grubszą kostke a jabłka w drobne paski
3/ Tuż przed końcem gotowania orkiszu dodajemy lawendę 
4/ Gdy orkisz jest gotowy dodajemy ksylitolu lub miodu do smaku, wrzucamy daktyle i owoce mieszając wszystko
5/ Układamy na środek talerza i dekorujemy grejpfrutem który idealnie pasuje do naszego dania
6/ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz