niedziela, 16 listopada 2014

Marcepanowe tiramisu z truskawkami na winie

Niedziela to dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny kompromis. Klasyczne tiramisu pozbawimy jajek i ukochanej kawy dzięki czemu trafi do większej ilości osób a wielbiciele kawy zawsze mogą zmodyfikować przepis. Myślę jednak że smak truskawek na winie osłodzonych brzozowym cukrem godnie zastąpi kawę. Marcepan mimo sporej ilości cukru jest przecież niczym innym jak zmielonymi migdałami a migdały to wbrew pozorom spore źródło wapnia, magnezu, cynku i fosforu i jak to większość orzechów świetnie odżywia nasz spracowany umysł. Ksylitol zaś obroni nasze zęby od strasznego cukru. Suma sumarum ten deser nie będzie aż tak wielkim grzechem :]. Do dzieła!



Czas przygotowania: 20minut + 6h schładzania w lodówce

Składniki na formę: 30cm/10cm :

Mascarpone 250g
Biszkopty podłużne 200g
Masa marcepanowa 200g
Truskawki mrożone lub świeże 200-250g
Wino czerwone półsłodkie 100-150ml
Ksylitol do smaku
Kakao do dekoracji

Przygotowanie:

1/ Mascarpone i masę marcepanową łączymy w miarę jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej to nie będzie to problem.
2/ Podgrzewamy wino i gdy zacznie wrzeć wrzucamy truskawki i czekamy aż znowu zawrze, wtedy dodajemy ksylitolu do preferowanego poziomu słodkości. Zamieszane wino z truskawkami energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia 
3/ Gdy ostudzi się wino maczamy w nim biszkopty i układamy pierwszą warstwę na formie, dodajemy też truskawki na wierzch i następnie smarujemy biszkopty masą z mascarpone i marcepanu. Na krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 
4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest by masa stwardniała a biszkopty były miękkie.
5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się chwilą :) SMACZNEGO
P.S. Możecie truskawki z resztą wina zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą i podać obok ciastka zamiast dawać je do środka.



1 komentarz:

  1. Mniam:)
    Przepis warty wypróbowania - próbowałam jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń