sobota, 8 listopada 2014

Mus z dyni hokkaido z karobem i muesli


Czas na dynię! Ale żeby nie było nudno będzie to odmiana hokkaido  - cudownie pomarańczowa za sprawą ogromnych ilości beta karotenu. Hokkaido  różni się od zwykłej dyni  prócz intensywniejszej barwy wyższą ilością skrobi dlatego moim skromnym zdaniem jest o wiele smaczniejsza. Wąchając świeżo rozkrojoną zapach będzie przypominał nam melona miodowego po obróbce niestety to zanika. Moją propozycją jest połączenie dynii i karobu co daje niesamowity efekt smakowy który nie można przyrównać do niczego innego, mus podbijemy kremówką i ksylitolem by wydobyć pełnię smaku tego połączenia.

Czas przygotowania: 30minut



Składniki:
Dynia Hokkaido 1,5kg
Karob 2 łyżeczki
Śmietana Kremówka 36% 4 łyżeczki
Ksylitol wd. uznania
Muesli 50gr.

1/ Kroimy dynię na małe kawałki i wstawiamy do gotującej się wody
2/ Gdy dynia będzie już miękka odcedzamy ją na durszlaku i przekładamy do wysokiej miski
3/ Blendujemy dynię, dodajemy karob, ksylitol i kremówkę, blendujemy na jednolitą konsystencję, na koniec posypujemy ulubionym muesli.

4/SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz