poniedziałek, 24 listopada 2014

Pasta warzywna z newellą z nutą orzecha włoskiego i sera cheddar

Czas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej sezamowy i wspaniały ser cheddar. Skorzystam z klasycznej newelli , którą obtoczę w oleju sezamowym a następnie pokroję, chrupka cukinia i cebula świetnie z nią zagrają a makaron al dente zamknie wszystko wraz z prażonym słonecznikiem. Świetne połączenia smakowe wraz z giga porcją białka z newelli, dobroczynnych tłuszczów z oleju z orzecha włoskiego i sezamu dadzą mega odżywczy obiad, który napełni Was optymizmem. Szykujmy woka bądź głeboki rondel.

Czas przygotowania 20minut
Dla: 2 osób

Składniki:
 100 g ugotowanego al dente makaronu z pszenicy durum (kształt dowolny)
1 mała cukinia
Pół większej czerwonej cebuli
Pół dużej marchwi
20g uprażonego słonecznika
100g newelli klasycznej
łyżka oleju sezamowego
łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki oleju z orzecha włoskiego 
50 g sera cheddar
Pietruszka świeża 
Sól himalajska, pieprz czarny

Przygotowanie:

1/ Wyjmujemy newellę z opakowania i obtaczamy w oleju sezamowym i kroimy w kostkę. odkładamy do małej miski
2/ Kroimy cukinie w półksiężyce a cebulę czerwoną w pióra, marchew trzemy na tarcę na dużych oczkach.Ser trzemy na małych oczkach do małe miski
3/ Rozgrzewamy olej słonecznikowy na woku i wrzucamy warzywa i dokładnie przesmażamy soląc je i dodając pieprzu.
4/ Gdy warzywa już są prawie gotowe dodajemy wcześniej ugotowany makaron, newellę oraz olej z orzecha włoskiego a na saym końcu starty ser cheddar. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz
5/ Dekorujemy pietruszką i posypujemy prażonym słonecznikiem 
6/ Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz