niedziela, 23 listopada 2014

Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem

Odświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika niż jabłka i nie mało fosforu i potasu więc szykujmy patelnie i do dzieła!

Czas przygotowania 15-20 minut
Dla około 3-4 osób

Składniki:
1 bakłażan pokrojony i upieczony w piekarniku z solą i pieprzem
6 łyżek mąki kukurydzianej
6 łyżek jogurtu greckiego 0% tłuszczu
2 jajka EKO
Słonecznik łuskany 50g
Przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, lubczyk suszony i pieprz czarny
Świeża pietruszka i pomidor do przybrania
Olej słonecznikowy BIO
Śmietana 18% do sosów

Przygotowanie:
1/ Bakłażan kroimy w małe kostki a do miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji 
2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy
3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym
4/ Rozgrzewamy patelnię i formujemy małe placki z masy i obsmażamy na rumiano z dwóch stron, następnie wykładamy na ręcznik papierowy a z niego układamy po 3 na talerzu, nakładamy po łyżeczce śmietany posypujemy słonecznikiem, układamy pokrojonego pomidora i dekorujemy pietruszką
5/ SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. racuchy z bakłażanem... właśnie sobie wyobraziłam ten smak i stwierdzam, że muszę koniecznie zrobić! zapewne ta kukurydziana mąka sprawiła, że były delikatne w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ciut za delikatne :p, w odróżnieniu od pszennej kukurydziana ma swój smak wyczuwalny i na drugi raz dałbym jeszcze więcej bakłażana by bardziej się przebił smakowo :)

    OdpowiedzUsuń