poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa z soczewicy z batatem i szalotką

Witajcie!, dzisiejsza propozycja to arcyciekawa zupa o słodkim smaku, oryginalna i niepowtarzalna ale prosta do zrobienia. Tak by każdy dzień był wyjątkowy :]. Brązową soczewicę połączymy ze słodkim ziemniakiem i aromatyczną cebulą szalotką a na koniec szczypta tymianku zamknie cały smak. A dla zdrowia? białko, kwas foliowy i magnez w dużych ilościach od soczewicy, błonnik, beta-karoten i witamina B6 od batatów. Co mają wspólne? szalenie niski indeks glikemiczny! Gotowi? ZACZYNAMY!



Czas przygotowania: 75minut
Porcja dla 5 osób

Składniki:
Soczewica brązowa: 250g
Batat 0,3kg 
Cebula szalotka 250g
Suszona włoszczyzna 100g np. firmy SYS
Szczypta tymianku
Liść laurowy
Sól himalajska, pieprz w młynku
Opcjonalnie kremówka 30%

Przygotowanie:
1/ Przygotowujemy wywar z suszonej włoszczyzny (3litry wody)  dodając 3 liście laurowe (ok. 15 minut gotowania), Soczewice zalewamy wrzątkiem w misce a batata obranego kroimy w grubszą kostkę jak ziemniaki do zupy. Szalotkę obieramy, płuczemy i odkładamy w całości do miski
2/ Przecedzamy wywar i uzupełniamy wodą do ok. 3 litrów. Zagotowujemy wywar i do gotującej się wody wrzucamy szalotkę w całości i soczewicę a po 5 minutach batata. Zupa na małym gazie od czasu wrzucenia szalotki i soczewicy ma się gotować 30minut
3/ Na koniec dodajemy szczyptę tymianku i solimy zupę wd. upodobania. Dodajemy też kremówkę jeśli chcemy podnieść sytość zupy.
4/ Podajemy na talerz posypując zmielonym pieprzem ze świeżą trawą cytrynową
5/ SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. no niech mnie! hipsterska wersja grochówki.

    OdpowiedzUsuń