niedziela, 28 grudnia 2014

Amarantusowy sos z tahini

Wyjdziemy troszeczkę poza standardowe zastosowanie amarantusa i przyrządzimy słodki sos :). Uprażony na maśle amarantus ugotujemy i połączymy z tahini i wanilią, będzie ciekawie, będzie pysznie!. Możecie sos połączyć np. z orkiszowym makaronem, dzikim ryżem czy wykorzystać jako nadzienie do ciastek z mąki gryczanej. O amarantusie już pisałem ale przypomnę: duża zawartość białka, kwasów GLA, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen. Sezam to również źródło magnezu i białka jednak głównie wapnia i cynku. Załączajcie patelnię i do dzieła!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania 30min

Składniki:
2,5 łyżki amarantusa
plaster kostki masła 200g (0,5cm)
1 łyżeczka tahini
2 płaskie łyżeczki cukru z prwdziwą wanilią
odrobina mąki jaglanej do zagęszczenia

Przygotowanie:

1/ Rozgrzewamy masło na patelni
2/ Do rozgrzanego masła wrzucamy amarantus i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia
3/ Dolewamy 100ml wody i gotujemy amarantus do momentu aż będzie miękki
4/ Gdy amarantus jest gotowy do patelni dodajemy tahini i cukier waniliowy - dokładnie mieszamy
5/ Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty zagęszczamy go mąką jaglaną. SMACZNEGO



2 komentarze: