piątek, 12 grudnia 2014

Amarantusowy twarożek z avocado

Udany dzień nie zależy od tego którą nogą wstaliśmy ale bardzo często od tego jakie śniadanie zjedliśmy. Tu zapewne zaczynają się schody bo  często apetytu brak o poranku, żołądek nadwrażliwy czy po prostu wolimy dłużej pospać niż bawić się w porządne śniadanie. Dlatego też mam pomysł na śniadanie które w większości przygotujecie dzień wcześniej. Amarantus to świetny wybór na śniadanie: wysoka zawartość kwasów GLA, imponująca przyswajalność białka czy obecność rzadkiego skwalenu - o którym musicie poczytać, to musi przekonać!.  Amarantus sam w sobie smakowo nie zachwyca więc zmieszamy go z twarogiem, aromatyczną świeżą rukolą, suszonymi pomidorami i pięknie pachnącym cząbrem. Podamy nasz twaróg z avocado i z drobnym akcentem papryki szpiczastej. Sam twaróg możemy przyrządzić dzień wcześniej - dzięki temu smak się przegryzie a rano tylko na świeżo dokroić można avocado. Polecam gorąco!

Czas przygotowania: 35minut
Dla 1-2 osób

Składniki:
6 łyżek amarantusa BIO
70g twarogu półtłustego
1 łyżka śmietany 12%
3 większe suszone pomidory z zalewy 
mała garść świeżej rukoli
1 łyżeczka suszonego cząbru
sól himalajska do smaku
pół avocado
kilka pasków papryczki szpiczastej

Przygotowanie:

1/ Gotujemy amarantus wd. przepisu (powinno być 20 minut w stosunku 1 część amarantusa na 2 części osolonej wody)
2/ Kroimy w malutka kosteczkę suszone pomidory i szatkujemy drobno rukolę 
3/ Ugotowany amarantus mieszamy z twarogiem i łyżką śmietany a następnie dodajemy suszone pomidory, rukolę i suszony cząber
4/ Dosalamy do smaku i układamy na plastrach avocado. Na górę dajemy paprykę i rozmaryn do ozdoby. Smacznego!



1 komentarz: