wtorek, 30 grudnia 2014

Chrupiąca sałatka sezamowa z prażonym czosnkiem i słonecznikiem

Hej! Dziś znów zaczynamy sałatkowo a zarazem bardzo aromatycznie. Będzie troszeczkę azjatycko więc poszukajcie sos sojowy i olej sezamowy. Ten ostatni to podobno najstarszy olej świata, moim zdaniem również najbardziej aromatyczny - starczy Wam na duużo czasu :). Dwie łyżki takiego oleju są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na NiezbędneNienasyconeKwasyTłuszczowe. W oleju występuję również sezamina która robi furorę w dietach odchudzających. Tak czy inaczej u mnie na blogu nie ma niezdrowych sałatek :). Sałatka jest lekka jak piórko, doskonała alternatywa dla osób co nie lubią majonezu w sałatkach i innych wysokokalorycznych dodatków. Polecam na prywatkę, jako dodatek do dań jak i samodzielną sałatkę!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 35minut

Składniki:
Kawałek  kapusty włoskiej (Na ile osób przewidujemy sałatkę taki kroimy, reszta składników jest podana na 2 osoby)
50g słonecznika łuskanego
1 pomidor
Kawałek ogórka zielonego
1 ząbek czosnku Polskiego
Olej sezamowy
Olej słonecznikowy
Sos sojowy
Sól himalajska

Przygotowanie:
1/ Kroimy liście kapusty włoskiej w drobna kostkę, solimy i odstawiamy na 20 min w misce.
2/ Kroimy bardzo drobno czosnek, w między czasie rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni.
3/ Do rozgrzanej patelni wrzucamy czosnek a chwilę potem słonecznik - solimy do smaku i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia
4/ Ogórka kroimy w półksiężyce, pomidora w dużą kostkę - przekładamy do miski z kapustą
5/ Dodajemy do miski uprażony słonecznik z czosnkiem z patelni i mieszamy. 
6/ Dodajemy sos sojowy i olej słonecznikowy i ponownie mieszamy, gotowe!. SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz