wtorek, 30 grudnia 2014

Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym

Zmotywowałem się do popracowania nad czymś o wielowarstwowym smaku i aromacie. To oczywiście wymaga czasu i motywacji która w moim przypadku zaowocowała daniem które na długo zapamiętacie. Proponuję dziś żytni makaron fusilli z goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami włoskimi okraszonymi świeżym rozmarynem. Będzie chrupiąco, będzie słodko, będzie bardzo bardzo zdrowo!. Użyjemy oleju który idealnie sprawdza się do przesmażania w wysokich temperaturach szczególnie na patelni typu Wok. Wysoka temperatura przyspiesza cały proces a także pozwala zachować więcej wartości odżywczych produktu. Sam olej dodatkowo nadaje lekko orzechowy posmak, posiada niezbędne kwasy Omega 3 i 6 a co istotne nie podwyższa kaloryczności potrawy. Zapraszam Was do kuchni :)

Czas przygotowania: ok, 40 minut
Dla 2 osób

Składniki:
Olej ryżowy
Groszek cukrowy 2 garści
Połowa średniej wielkości mango 
1 średnia marchew
kilka orzechów włoskich
2 garście makaronu żytniego fusilli
1 łyżeczka miodu
kilka igiełek świeżego rozmarynu
Amarantus 5 łyżek
Szczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiru
Cukier trzcinowy
Sól himalajska
Sos worcestershire
Sos sojowy

Przygotowanie:
1/ Zaczynamy od ugotowania amarantusa w 10 łyżkach wody z dodatkiem odrobiny mielonych goździków. Amarantus będzie gotowy po wsiąknięciu całej wody
2/ W między czasie obieramy marchew i trzemy na dużych oczkach do miski. Marchew lekko solimy dodajemy cukier trzcinowy i cynamon - mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
3/ Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia
4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy olej ryżowy na patelni wok i wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango
5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą anyżu i płaską łyżeczką imbiru, dodajemy odrobinę sosu sojowego i sosu worcestershire. Często i energicznie mieszamy składniki w woku.
6/ Ugotowany amarantus dodajemy do woka a gotowy już makaron przekładamy do odsączenia na durszlaku.
7/ Wykładamy talerz i na środku układamy garść makaronu nakładając na niego orzechy z miodem i rozmarynem. Gdy wszystkie składniki na woku są już wystarczająco miękkie układamy je dookoła makaronu. Danie jest gotowe, SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz