środa, 3 grudnia 2014

Grillowana cukinia z puree z batata i jarmużem

Hej!, dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii  z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa sałatka z jarmużem, korzeniem pietruszki i orzechem włoskim w vinegrecie. Dobra alternatywa na obiad czy większą kolację. Multi odżywczy obiad da wam ogromną dawkę beta karotenu.żelaza, magnezu oraz wszystkiego co wasz umysł potrzebuje do efektywnej pracy. Do dzieła!

Czas przygotowania:35 minut
Dla 2 osób

Składniki:
0,3 kg batata 
1 duża cukinia okrągła
garść świeżego jarmużu
kilka pomidorków koktajlowych
po małej garści orzechów nerkowca i orzechów włoskich 
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cytryny
2 plastry sera DZIUGAS
kilka listków bazyli
korzeń pietruszki mała garść starta
1 łyżka masła
cebula czerwona kilka pokrojonych piórek 
sól himalajska, pieprz z młynka, ksylitol

Przygotowanie:

1/ Batata obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, cukinie kroimi w plastry obsypujemy solą i pieprzem nacieramy olejem słonecznikowym i wstawiamy do piekarnika na ok 160stopni aż do zarumienienia
2/ Ścieramy korzeń pietruszki, umyty jarmuż przekładamy do  miski, dodajemy starty korzeń pietruszki, pokrojoną w pióra cebulę czerwoną i pokruszone orzechy włoskie. Łyżkę cytryny i 4 łyżki oliwy mieszamy z solą, pieprzem i ksylitolem. Polewamy tym składniki z miski i mieszmy.
3/ Gdy cukinia jest już gotowa dajemy na każdy talarek mały plaster sera dziugas i listek bazyli i chwilę czekamy aż ser się rozpuści.
4/ Ugotowanego batata ugniatamy z łyżką masła i pokruszonymi orzechami nerkowca  na puree.
5/ Układamy plastry cukini, nakładamy puure i sałatkę na talerz. SMACZNEGO!


1 komentarz: