niedziela, 28 grudnia 2014

Grzane piwo z granatem

Piwo od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, szczególnie jeśli mamy na myśli zbliżającego się sylwestra. Moja propozycja jest bardzo prosta: Jasne piwo, świeże kulki granatu, szczypta imbiru i miód do tego słomeczka. Zapomnijcie o zakwaszonych i przesadnie słodkich piwach ze sklepu odrobina inwencji zamieni nieco mniej lubiany alkohol wśród kobiet na smaczny napitek :). Dodam tylko że piwo to nie wódka bo możemy nieco wspomnieć o tym że posiada: witaminy B1,B2, PP czy też magnez i fosfor. Jeśli dodamy granat, miód i imbir myślę że piwo mocno wzmocni organizm w sam raz przy rozpoczynającej się zimie.

Na 0,5L
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
0,5 L piwa jasnego (Polecam neutralne smakowo piwa: Żywiec, Tyskie, Carlsberg, Ciechan wyborne)
Pół dużego granata
Szczypta suszonego mielonego imbiru
2,5 Łyżki miodu

Przygotowanie:
1/ Rozbrajamy granat krojąc go na 4 części, z 2 części wydobywamy kulki, w między czasie zagrzewamy piwo w garnku. Dodajemy kulki granata, miód i czubek łyżki imbiru
2/ Podgrzewamy do momentu w którym widzimy że piwo jest bliskie zagotowaniu
3/ Przelewamy do szklanki całość, dajemy słomkę i delektujemy się :) SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz