wtorek, 16 grudnia 2014

Pomarańczowa jajecznica na słodko z ziarnem płaskurki

Witajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania,  polecam również uzupełnić wiedzę o tym podgatunku pszenicy. Przy pomocy 1 jajka, ugotowanej wcześniej płaskurki, odrobiny mąki gryczanej, miodu i soku z pomarańczy zrobimy niezwykłą jajecznicę. Jajecznice podamy z owocem morwy białej której smak przypomina figi a sam suszony owoc delikatnie chrupie. Idealna poranna przekąska dla małych i dużych :)

Czas przygotowania 10 minut
Dla 1 osoby duża porcja

Składniki:
4 łyżki płaskurki ugotowanej wcześniej (30 minut gotowania)
4 łyżeczki mąki gryczanej niepalonej
1 jajko EKO
Olej kokosowy 2 łyżki
Sok z połowy pomarańczy 
1 duża łyżka miodu
garstka suszonego owocu morwy białej
2 kiwi

Przygotowanie:

1/ Zarabiamy masę z płaskurki, mąki, jajka i soku z pomarańczy. Dodajemy miód i suszoną morwę.
2/ Rozgrzewamy olej na patelni i na całej jej szerokości nakładamy masę - smażymy z obu stron. Przy przewracaniu masa będzie się rwała ale to normalne (Nie chodzi o kształt ale o obsmażenie bez mieszania). Obsmażoną masę rwiemy na małe kawałki i ściągamy z patelni.
3/ Wykładamy na talerz z świeżo pokrojonym kiwi. SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz