czwartek, 18 grudnia 2014

Klasyczny sos czosnkowy z nutą cząbru

Pierwszy dzisiejszy wpis to klasyka wszystkich obżartuchów czyli sos czosnkowy. Sos w którym można wszystko umoczyć według opinii wielu :). Antybakteryjny czosnek zabije wszelakie bakterie a jego niezrównany smak od pokoleń nas zachwyca. Sos robiony jest namiętnie w wszelakich knajpach często z mizernym skutkiem a tak naprawdę przepis jest prosty i dziś go zdradzę.

Porcja na małą bulionówkę
Czas przygotowania 5 minut + sos musi się przegryźć

Składniki:
Ok 220 g śmietany 12%tł.
2 łyżki śmietany kremówki 30%tł
1 łyżeczka majonezu
sól himalajska
cukier bądź ksylitol
cząber suszony
czosnek granulowany lub świeży

Przygotowanie:
1/ Wszystkie składniki łączymy ze sobą a smak bilansujemy wd. upodobań. Pamiętajmy że uważamy z solą - solimy na początku mniej i stopniowo dodajemy więcej, cukru dodajemy symboliczną ilość, cząber również jest akcentem w tym sosie. SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz