niedziela, 28 grudnia 2014

Koreczki owocowe z kremem kokosowym

Hej ho! tak mnie naszło że niebawem jedna z najbardziej ulubionych nocy w całym roku :). Sylwester w sumie to też czas w którym organizujemy prywatki a wtedy pojawia się to magiczne pytanie: "Co przygotować" i zaraz to drugie "Czym zaskoczyć gości". Moja skromna propozycja jest na słodko lecz nie uwierzę że na nocy sylwestrowej nie ma łasuchów :] Będziemy potrzebować owoce (3 rodzaje wystarczą) w którym jeden jest o konsystencji kremowej (np. avocado, banan czy morela) drugi bardzo aromatyczny (np. mango, liczi, papaja) a trzeci soczysty (np. dojrzała gruszka, jabłko, kiwi czy pomarańcza). Będą to mini koreczki do których zrobimy pyszną masę kokosową o którą to ocierać się będą owe koreczki podczas konsumpcji :]. Masę można przygotować wcześniej (nawet wpłynie to lepiej na intensywność smaku) ale koreczki trzeba zrobić maks. pół godziny przed podaniem. 

Dla: kilkunastu osób
Czas przygotowania 30 minut

Składniki:
Owoce (taka ilość by starczyło dla gości)
Krem:
Śmietana kremówka 30% tł. 330ml
Cukier trzcinowy ok 2 płaskie łyżki
Mąka kokosowa 4 łyżki
Wiórki kokosowe 3 łyżeczki
Odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

1/ Ubijamy kremówkę mikserem, gdy śmietana jest już prawie ubita dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy aż się wchłonie. Gdy bita śmietana jest juz gotowa dodajemy mąkę i chwile jeszcze miksujemy. Do gotowej masy dodajemy wiórki oraz sok z cytryny i mieszamy łyżką.
2/ Przygotowujemy koreczki nabijając na wykałaczkę cząstki owoców. Krem przekładamy do naczynia z którego wszyscy swobodnie nabiorą krem a koreczki ustawiamy dookoła. SMACZNEGO



3 komentarze:

  1. świetny pomysł na przekąskę, koreczki robię często, ale ten krem kokosowy do tego to rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :) Nie wiem dlaczego nie widzę przepisu, ale ten kokosowy twarożek wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, koreczków na słodko nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń