sobota, 27 grudnia 2014

Maślane słone ciastka z pestek z dyni

Święta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to: Jaglana, żytnia i mąka z pestek dyni, wszystkie te pyszności okrasimy czarnuszką i przyprawimy solą i pieprzem. Pestki z dyni to ogromny magazyn cynku bardzo istotny przy walce z przeziębieniami, pomocny we wzmacnianiu włosów, paznokci a także przy trądziku. Polecam poczytać o cynku który może źle nam się kojarzy lecz bez niego ani rusz!. Pestki to również lecytyna dzięki której niczego nie zapomnimy :) Polecam ciasteczka na sylwestra lub jako oryginalny poczęstunek rzecz jasna PROZDROWOTNY. Do dzieła! 

Składniki na 6 małych ciasteczek
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:
50-60g masła
1 jajko EKO
1 łyżka mąki jaglanej EKO
4 łyżki mąki żytniej typ 2000 EKO
4-5 łyżek mąki z pestek dyni EKO
czarnuszka
sól himalajska
pieprz czarny

Przygotowanie:
1/ Do roztopionego schłodzonego masła dodajemy jajko i mąki. Mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości - chodzi o taką w nabierzemy w natarte mąką dłonie ciasto i uformujemy kulkę (jeżeli ciasto za bardzo się leje dodajcie więcej mąki z pestek dyni)
2/ Formujemy kulki i obtaczamy w czarnuszce, Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok 6-7 minut. (Używamy papieru do pieczenia)
3/ Z ciasteczka wykładamy na ręcznik papierowy (masło może uciekać w piekarniku co nie świadczy o tym że ciasteczka się nie udały :) )
4/ Suche ciasteczka wykładamy na talerzyk i po schłodzeniu konsumujemy : SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz