sobota, 27 grudnia 2014

Owocowy mus z persymony i liczi

Hej!, dziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim.  Mus podamy w formie deseru, przygotujecie go w łatwy i szybki sposób :). Persemona bardziej znana jako owoc kaki na dobre zagościła w Polskich stoiskach owocowo-warzywnych. Posiada sporą ilość witaminy A,wapnia, błonnika czy taniny, na Wschodzie leczą nią wysokie ciśnienie. Orzechy brazylijskie to kopalnia cennego minerału jakim jest selen, zawierają również cynk, witaminę E czy B1. To niebywałe że można zjeść coś tak pysznego i wzmocnić organizm, skorzystajcie z tego czym prędzej :]

Czas przygotowania: 15min
Dla 3 osób

Składniki:
Kilkanaście owoców liczi
2 dojrzałe persymony
1 banan
1 kiwi
Kilkanaście orzechów brazylujskich
100 ml kremówki 30% tł

Przygotowanie:

1/Obieramy liczi i odłączamy owoc od pestki - umieszczamy w pojemniku od blendera
2/ Obieramy persymonę i kroimy na mniejsze części a następnie dodajemy do owoców liczi
3/ Dolewamy do pojemnika kremówkę i miksujemy na jednolity mus
4/ Obieramy banana i kiwi - kroimy w talarki, orzechy kroimy na pół. Mus przelewamy do miseczki i układamy banana a na nim orzecha "Jak statki na niebie..." . Kiwi układamy dookoła. :) SMACZNEGO




1 komentarz: