sobota, 6 grudnia 2014

Płaskurka z gruszką, aronią i orzechem włoskim

Witam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez ekologicznych rolników pasjonatów, w tych dobrze wyposażonych sklepach ze zdrową żywnością powinniście spokojnie ją dostać. To niepozorne ziarno jest bardzo smaczne - lekko słodkawe z orzechowym posmakiem. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika oraz wapnia i fosforu stanowi bazę wysokowartościowego pożywienia. Połączymy ją z typowo polskimi dodatkami gruszką, aronią  i orzechem włoskim. Świetna propozycja na porządne śniadanie :) Zaczynajmy!

Czas przygotowania: 35-40minut
Dla 2 osób

Składniki:
Ziarno płaskurki 150g
Gruszka 1 szt
Suszona aronia mała garść
Orzech włoski mała garść
kremówka 2 łyżki 
masło 1 łyżeczka
Ksylitol

Przygotowanie:
1/ Płaskurkę gotujemy w lekko osolonej wodzie 30 minut pod przykryciem
2/ Ugotowaną płaskurkę odcedzamy i dodajemy łyżeczkę masła i ksylitol do smaku
3/ Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, pokruszony orzech włoski oraz aronię i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Smacznego!


2 komentarze: