poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pasta z tuńczyka

Kolejny klasyk wszelakich prywatek to pasta z tuńczyka. Przy takiej popularności zapewne ile ludzi tyle przepisów, tu jednak daję wam sprawdzony przepis na wyrazistą i pyszną pastę z tuńczyka. Polecam kupić tuńczyka po 1 w kawałkach i w oleju a po 2 dobrej firmy ( Calvo czy Lisner), kolejną rzeczą są ogórki kiszone - nie kupujcie najtańszych bo zepsują wam smak wszystkiego, z szerzej dostępnych polecam Krzętle. Jajka najlepiej ugotować na półmiękko - pasta jest jeszcze lepsza!. To tyle rad :) 

Dla 4-5 osób
Czas przygotowania 20 minut

Składniki:
3 Jajka EKO
Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym
1 większy ogórek kiszony
Pół małej cebuli
3 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sól himalajska
Pieprz czarny
Świeży szczypiorek

Przygotowanie:

1/ Gotujemy jaja na półmiękko, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na pół i drobno szatkujemy. Ogórek kroimy w małą kostkę, tuńczyk odsączamy z oleju i wszystko razem wrzucamy do miski
2/  Dodajemy majonezu, musztardy i koncentratu. Solimy i pieprzymy - wszystko energicznie i dokładnie mieszamy
3/ Podajemy z chlebkiem i posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Proste i szybkie, z tostem czosnkowym - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne,ja robię często z makrelą z tuńczykiem nie robiłem. Muszę rozkminić.

    OdpowiedzUsuń