sobota, 20 grudnia 2014

Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym

Witajcie!, dziś mam coś dla omijających korzenne przyprawy na święta. Aromatyczne miękkie ciastka z równie smakowitym kremem nie tylko na święta. Ciastka wzbogacimy o otręby orkiszowe by wzbogacić ich wartość odżywczą, dodamy też sporą ilość miodu :). Krem to klasyczne połączenie gorzkiej czekolady ze śliwkami - mam nadzieje że zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też smarujemy je kremem. Zaczynajmy!

Porcja dla całej rodziny
Czas przygotowania: 2g40min

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka otrębów orkiszowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
250g margaryny Bielmar PALMA
1,5 szklanki miodu
2 jajka
otarta skórka z 1 świeżej pomarańczy
Krem:
3 łyżki kremówki 30% tł.
100 g gorzkiej czekolady
6-7 łyżek powideł śliwkowych
6-7 łyżek kajmaku


Przygotowanie:

Ciastka:
1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka
2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem
3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche i skórkę z pomarańczy,dobrze wymieszać.
Odłożyć na ok. 2h do lodówki
4/ Rozwałkowywać małe kawałki ciasta na grubość ok 0,5 cm. Pamiętać aby dobrze podsypywać mąkę pod ciasto i z wierzchu.
5/ Wyciąć ciastka za pomocą foremek bądź szklanki. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 8 min.
6/ Upieczone ciastka zostawić do przestudzenia

Konsystencja ciasta może zależeć od gęstości miodu i wielkości jajek. W przypadku zbyt lepiącego się ciasta warto więcej podsypać mąką. Ciastka wychodzą lekko słodkie, ale wszystko kompensuje krem, którym przekładamy ciastka na drugi dzień:)

Krem:
1/ Zagotować śmietankę i dodać pokruszoną czekoladę wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodać kajmak i powidła aż do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia

Na drugi dzień nakładamy na ciastko krem i przykładamy drugim. SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz