sobota, 20 grudnia 2014

Ryż basmanti z porem, orzeszkami i tahini

Witajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie i jego właściwościach już wspominałem ale o porze ani troszeczkę. Por to imponująco zdrowe warzywko: lekkostrawne, zasadotwórcze, z dużą ilością żelaza i krzemionek, odtruwające organizm. Poza tym kiedy gra pierwsze skrzypce w daniu nadaje mu bardzo ciekawy smak który dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi. Odmiana ryżu basmanti za to jest uważana za jedną z najsmaczniejszych no i na pewno zdrowsza od typu długoziarnistego bądź parabolicznego. Danie potraktujcie jako szybką kolację bądź przy większej porcji może zastąpić obiad. Polecam i zapraszam do wypróbowania!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania 15-20 minut 

Składniki:
Ryż basmanti 100g
Orzeszki ziemne  garść
Por 6 cm kawałek 
Pół łyżeczki pasty tahini
Sos sojowy do smaku
Ogórek zielony
Sos czosnkowy
Sól himalajska
Masło łyżeczka

Przygotowanie:

1/ Namoczony wcześniej ryż (minimum pół godziny) gotujemy w osolonej wodzie ok. 12 minut na małym ogniu.
2/ W między czasie podsmażamy na maśle pokrojony w drobne paski por. Gdy por zmięknie dodajemy orzeszki na krótką chwilę i zdejmujemy z kuchenki.
3/ Gdy ryż jest już gotowy mieszamy go razem z porem i orzeszkami z patelni którą jeszcze na chwilę wstawiamy na palnik. Dodajemy tahinę i wszystko energicznie mieszamy.
4/ Wykładamy danie na środek talerza a dookoła układamy pokrojone plasterki ogórka z sosem czosnkowym. SMACZNEGO



1 komentarz: