piątek, 26 grudnia 2014

Ryż na mleku z miodem nawłociowym, nerkowcem i liczi

Czas na dziecinnie proste danie czyli ryż na mleku, coś co lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Żeby nie było tak banalnie dodamy dobrze komponujące się orzechy nerkowca i egzotyczne liczi. Jednak to co chciałbym Wam polecić to miód nawłociowy, to on sprawi że smak tego prostego deseru nabierze niebiańskiego aromatu. Miód ten może poszczycić się również dużą ilością kwercetyny i rutyny które spełniają rolę broniącą przed przeziębieniem, antyalergiczną i przeciwzapalną (drodzy alergicy poczytajcie o nawłoci). Polecam zakup takowego miodu jak i sam deser który równie dobrze posłuży za śniadanie :)

Czas przygotowania: 15 minut
Dla 2 osób

Składniki:
1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego EKO
ponad pół szklanki świeżego mleka
garść orzechów nerkowca
kilka owoców liczi
ksylitol
2-3 łyżeczki miodu nawłociowego

Przygotowanie

1/ Ryż zagotowujemy z mlekiem ciągle mieszając przez 2-3 minuty (skrobia z ryżu wytrąci się do mleka i powstanie kleista konsystencja). Odstawiamy na 5 minut
2/ Dodajemy orzechy nerkowca i słodzimy do smaku miodem i ksylitolem
3/ Obieramy i tniemy w paski liczi. Przelewamy ryż na mleku do miseczki i układamy pokrojone liczi. SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz