czwartek, 25 grudnia 2014

Sałatka z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim

Kolejna propozycja sałatkowa dziś to mocny akcent cukinii i czosnku niedźwiedziego. Najpierw musicie przygotować smakowy olej który szybko można zrobić. Zaopatrzcie się w dobrej jakości olej słonecznikowy, suszony czosnek niedźwiedzi i 2 ząbki polskiego czosnku. Jedyne co musicie zrobić to podgrzać olej i dodać powyższe składniki. W ten sposób dzięki podgrzaniu oleju składniki szybciej się przegryzą i olej może być stosowany tuż po ostygnięciu. Czosnek niedźwiedzi to niezłe ziółko! Oprócz sporej ilości dobroczynnej siarki, selenu czy zestawu witamin A,C,E zawiera ciekawy związek adenozynę o której musicie poczytać!. Bazą naszej sałatki będzie sałata lodowa i aromatyczna rukola dodamy też fasolę czerwoną i kukurydzę konserwową i tu polecam produkty ekologiczne ze względu na częste pochodzenie tych składników z upraw zagrożonych GMO. Sałatka jest lekka i niskokaloryczna, dobra na każdą okazję dlatego zapraszam do jak najszybszego skosztowania :) 

Czas przygotowania 15-20minut
Dla 3 osób

Składniki:
3/4 główki sałaty lodowej
1 średniej wielkości cukinia
2 garście świeżej rukoli
Suszony czosnek niedźwiedzi
Aromatyzowany czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim olej słonecznikowy
Garść kukurydzy konserwowej EKO
Garść fasolki czerwonej konserwowej EKO
Sól himalajska

Przygotowanie:
1/ Cukinię kroimy w 0,5 cm talarki i obsypujemy solą, obsmażamy do miękkości na patelni używając aromatyzowanego oleju (Lejemy więcej niż do standardowego smażenia ze względu na to że olej połączy składniki w sałatce)
2/ Siekamy do miski w kostkę sałatę lodową, dodajemy rukolę, kukurydzę i fasolę. Całość doprawimy solą himalajską i suszony czosnkiem niedźwiedzim.
3/ Do przygotowanych składników dodajemy obsmażoną cukinię wraz z olejem. Wszystko mieszamy i przekładamy do salaretki. Ozdabiamy świeżymi kiełkami. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz