niedziela, 14 grudnia 2014

Sezamkowa babka z nutą wanilii i gryki

Oto prosta babka waniliowa z gatunku tych wilgotnych w pysznej polewie sezamowej okraszona olbrzymimi rodzynkami. Jest w niej również zawarty akcent prozdrowotny w postaci mąki gryczanej, jednak zdrowotnym faworytem tutaj jest sezam z ogromną ilością wapnia, białka i kwasów omega 6.  Zapraszam do spróbowania!

Czas przygotowania: ok 70 minut
Na keksówkę o wymiarach 12x35cm i głebokości 8cm

Składniki:

Polewa: 

Pół kostki margaryny EKO
4 łyżki pasty tahini
pół tabliczki czekolady białej
2 łyżki gryczanego miodu

Ciasto:

1 szklanka mleka
1 laska wanilii
1 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej
2/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100 ml śmietanki kremówki 30%tł
pół kostki margaryny EKO
kilkanaście rodzynek typu jumbo

Przygotowanie:

1/ Najpierw przygotowujemy polewę: w garnku umieszczamy białą czekoladę i margarynę, do innego większego garnka wlewamy wrzątek i nakładamy na niego garne z czekoladą i margaryną. Czekamy aż składniki się rozpuszczą a następnie dodajemy tahini i miód. Odkładamy do wystudzenia
2/ Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Mleko doprowadzamy do zagotowania z rozdrobnioną laską wanilii i odstawiamy na bok. W garnku ubijamy jajka z cukrem i miodem a następnie dodajemy margarynę i kremówkę. W następnym kroku dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem i mleko waniliowe. Miksujemy aż do uzyskania wolno i jednolicie lejącej się masy.
3/ Do natłuszczonej blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 55 minut. 
4/ Upieczone ciasto studzimy i oblewamy przestudzoną polewą. Na polewę nakładamy rodzynki i wkładamy do lodówki.
5/ Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy i jemy. SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Tahini uwielbiam, ale jak dotąd do babki jej nie dodawałam :P Wygląda smakowicie. Tylko ta margaryna mi tutaj nie pasuje :P Może nie ma konserwantów, ale myślę, że dużo gorsze, będą utwardzone tłuszcze roślinne, które z pewnością posiada...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to przepis konkursowy, generalnie zamiana margaryny na inny tłuszcz nie powinna dla nikogo być problemem :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, szczególnie ta polewa kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń