poniedziałek, 29 grudnia 2014

Szybkie i zdrowe babeczki na prezent

Witajcie!, mam dla Was coś napakowanego zdrowiem :). Często życząc komuś "dużo zdrowia" nie zastanawiamy się nad tym że może za tym życzeniem iść drobny upominek. Ot co skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko to tylko niektóre cechy tych babeczek. Polecam zaopatrzenie się w zdrowotne mąki by tworzyć prozdrowotne cuda - to nie majątek a poczujecie różnicę od razu w samopoczuciu.

Na 2 babeczki
Czas przygotowania: 20minut

Składniki:
1 jajko EKO 
Mąka żytnia typ 2000 2 łyżeczki
Mąka jaglana 1 lyżeczka
Mąka kokosowa 1,5 łyżeczki
Mąka wiesiołkowa 1 łyżeczka
Mielone migdały 1łyżeczka
Otręby orkiszowe 1łyżeczka
Olej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki
2 orzechy macadamia
szczypta proszku do pieczenia
2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitolu

Przygotowanie:
1/ Do miski wbijamy jajko, dodajemy resztę składników prócz orzeszków macadamia i dokładnie mieszamy na w miarę trwałą konsystencję którą nabierzemy łyżeczką
2/ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, nakładamy łyżeczką ciasto do jednorazowych foremek na muffinki i wbijamy orzecha w środek. Układamy babeczki najlepiej w blaszcze po keksówce by się nie przypaliły. Pieczemy ok 10 minut
3/ Wyjmujemy babeczki, studzimy, pakujemy i obdarowujemy :) SMACZNEGO


3 komentarze:

  1. tą mąką wiesiołkową to mnie zaskoczyłeś! jaka jest w smaku? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałem że Ciebie się nie da niczym zaskoczyć :). Smak? jest taka ziemista w smaku - generalnie dużo nie należy używać bo przebija się smakiem. Jest grubo mielona i to się wyczuwa, plus jest taki że bardzo dobrze wpływa na organizm, dla mnie numer 1 jeśli chodzi o wartość odżywczą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka wiesiołkowa...? Czego to ludzie nie wymyślą :)

    OdpowiedzUsuń