czwartek, 4 grudnia 2014

Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami

Witajcie!, gdy zima skrada się wielkimi krokami rozpoczyna się sezon na zupy i choć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego niż aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Obecnie mamy dość szeroki dostęp do warzyw nawet poza sezonem dlatego w każdej chwili możemy odkrywać nowe smaki. Dziś będzie to pyszny krem z mało docenianej kalarepy, dodamy cebulę dymkę i polski czosnek. Będzie klasycznie,smacznie i jak zawsze odżywczo. Kalarepa jest niskokaloryczna i odpowiednia dla cukrzyków, bogata w błonnik, witaminę C i fosfor a jej liście w żelazo. Rozgrzejmy się w wzmocnijmy już teraz!

Czas przygotowania: ok 40minut
Dla 3 osób

Składniki:
Kalarepa średnia 1szt.
Włoszczyzna mrożona 4 małe garści
czosnek 3 ząbki
3 małe cebule dymki
łyżeczka soku z cytryny
25g pistacji
2 łyżki masła
sól himalajska, ksylitol, pieprz czarny z młynka

Przygotowanie:

1/ Umytą kalarepę dzielimy na bulwę i na liście. Bulwę kroimy w średnią kostkę a z 3 większe liście rozrywamy na mniejsze części
2/ W litrze wody zagotowujemy włoszczyznę wraz z liśćmi z kalarepy i robimy wywar. Kroimy w kostkę cebulę i drobno szatkujemy czosnek. Na szerokim i większym rondlu rozgrzewamy 2 duże łyżki masła i na rozgrzane masło wrzucamy kalarepę, cebulę i czosnek - wszystko solimy i dodajemy pieprz. Na małym ogniu podsmażamy mieszając od czasu do czasu ok 15-20min.
3/ Gotowy wywar z włoszczyzny solimy do smaku i przelewamy do rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.
4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz