poniedziałek, 15 grudnia 2014

Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą

Hej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra prażony słonecznik i aromatyczny ser gorgonzola z igiełkami rozmarynu. Jest to bardzo łatwy przepis na coś czym możecie zaskoczyć przyjaciół, rodzinę czy samych siebie :). Słonecznik to całkiem zdrowe ziarenka bogate źródło witamin A, D, E, białka i cynku który zbawiennie podziała na skórę, włosy i paznokcie. Zabierajmy się więc do pracy! :)

Czas przygotowania: 15 minut
Dla 2 osób

Składniki:

Makaron razowy żytni 3 garści 
Śmietana kremówka 30% 100ml
Słonecznik 40g
odrobina soku z cytryny
czubek od łyżeczki pasty chilli
kilka igiełek rozmarynu
ser gorgonzola 20-30g
sól himalajska
Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

1/ Gotujemy makaron al dente
2/ Schłodzony zimną wodą i odcedzony odstawiamy na bok, Na małej ilości oleju prażymy z solą (mała ilość) słonecznik cały czas mieszając (Uważamy żeby nie spalić)
3/ Do uprażonego słonecznika dodajemy śmietanę a następnie ser gorgonzola. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję dodajemy sok z cytryny i pastę chilli.
4/ Nakładamy makaron wraz z sosem na talerz i posypujemy świeżym rozmarynem. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz