poniedziałek, 8 grudnia 2014

Żytnie krążki cebulowe z orzeszkami i papryką na ostro

Witajcie!, pustki w lodówce? jest na to sposób :) Krążki cebulowe! kojarzone są głównie z fast foodem lecz tu zostaną wzbogacone o razową mąkę żytnią. Do tej taniej przekąski dodamy paprykę szpiczastą, orzeszki ziemne, pastę chilli i czosnek, razem z krążkami utworzą coś co z pewnością Wam zasmakuje. Będzie to również ekonomiczny zestaw anty przeziębieniowy: cebula, czosnek i ostra papryka, dwa pierwsze znamy bardzo dobrze a w ostrej papryce tak naprawdę interesująca jest kapsaicyna  - poczytajcie o niej i polubcie ostry smak na jesień i zimę :). Ok, zabieramy się do pracy ! 



Czas przygotowania: 10 minut 
Dla 1 osoby 

 Składniki: 
3 grube plastry cebuli czerwonej
Pół papryki szpiczastej (można zamienić, ale szpiczasta ładniej wygląda) 
garść orzeszków ziemnych 
 pół ząbka czosnku polskiego 
Ciasto: 3 łyżki płaskie mąki żytniej typ 2000, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól himalajska, pieprz czarny 
Olej słonecznikowy lub z arachidowy 
Czubek łyżeczki pasty chilli 
Rukola do dekoracji

 Przygotowanie: 
1/ Kroimy drobno pół ząbka czosnku, paprykę w okrągłe paski 
2/ Mieszamy składniki na ciasto energicznie łyżką i dodajemy do niego drobno pokrojony czosnek 
3/ Rozgrzewamy 2 małe patelnie z olejem. Na jednej smażymy zamoczone w cieście krążki cebulowe z dwóch stron a na drugiej pokrojona papryczkę z orzeszkami i pastą chilli 
4/ Usmażone krążki wykładamy na ręcznik papierowy a papryczkę z orzeszkami i chilli doprawiamy lekko solą 
5/ Układamy krążki wraz z dodatkami na talerzu. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz