środa, 7 stycznia 2015

Baton orkiszowy z żurawiną

Mam dla was coś co zabierzecie do pracy i z pewnością nie będzie obojętne dla Waszego zdrowia. Zrobimy pyszny baton z gotowanego orkiszu i żurawiny ze szczyptą cynamonu!. Orkisz to ogrom witamin z grupy B, witamina PP, kwas krzemowy i oczywiście białko i błonnik. Nasz baton będzie miękki i wilgotny - zaopatrzcie się w folię spożywczą by opakować batony :). Do dzieła! i zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej!

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania ok 1,5 godziny

Składniki:
9 łyżek ugotowanego orkiszu
3 łyżki suszonej żurawiny
Miód
Cukier trzcinowy
Cynamon

Przygotowanie:
1/ W małym garnku robimy roztwór cukru, miodu i odrobiny wody. Zagotowujemy i czekamy aż woda na tyle odparuje by powstał syrop.
2/ Dodajemy orkisz wraz z cynamonem i dokładnie mieszamy. Ściągamy z kuchenki i przelewamy do dowolnej foremki. Schładzamy w zamrażarce aż syrop zastygnie i utworzy baton.
3/ Wyjmujemy, pakujemy i zabieramy do pracy :) SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. ciekawy przepis! z gotowanym orkiszem ciast i ciasteczek jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń