poniedziałek, 5 stycznia 2015

Czekoladowa owsianka

Mam dla Was nową odsłonę owsianki!. Popularne płatki owsiane zastąpimy całym ziarnem owsa które po pierwsze będzie smaczniejsze a po drugie skorzystamy w pełni z dobrodziejstw tego zboża. Owies ma dwa razy większą zawartość tłuszczów od innych zbóż, oczywiście mowa tu o dobroczynnych tłuszczach bardzo bogatych w witaminę E. Krzem, błonnik i białko w dużych ilościach to kolejne cechy owsa które jednoznacznie stawiają to ziarno w czołówce ziaren polecanych na śniadanie. Czekoladowe tło sprawi że ta propozycja na stałe zagości na waszych stołach o poranku! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga!

Dla 2 osób
Czas przygotowania 40 minut

Składniki:
8 łyżek EKO ziarna owsa
90 g gorzkiej czekolady
garść rodzynek
200ml śmietany kremówki 30% tł.

Przygotowanie:

1/ Gotujemy owies pod przykryciem ok 30 min.
2/ Zalewamy wrzątkiem rodzynki
3/ Ugotowany owies odsączamy z wody i dodajemy do niego kremówkę. Zagotowujemy a następnie dodajemy połamane kawałki czekolady i mieszamy aż do rozpuszczenia, ponownie zagotowujemy i odstawiamy z kuchenki. Dodajemy rodzynki i przelewamy do miseczki. SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Ja nie mogę się przekonać do owsu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam owsa w całości, ale czekoladową owsiankę bardzo lubię. Choć na kremówce też jej nigdy nie robiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być idealnie kremowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowa! Pycha :)
    Dzięki do dodanie wpisu!

    OdpowiedzUsuń