niedziela, 11 stycznia 2015

Domowe paluszki razowe

Kolejna moja propozycja na szybką przekąskę to paluchy z orzechem włoskim i rozmarynem. Zrobicie je błyskawicznie a jako dodatek polecam do nich:


Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! :)

Czas przygotowania: 15-20 minut
Na 4 paluchy

Składniki:

5 łyżek mąki żytniej typ 2000
1 łyżka mąki kukurydzianej
Sól himalajska
Orzechy włoskie
Rozmaryn
Cukier
Olej rzepakowy
Woda

Przygotowanie:

1/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, z mąki i wody i łyżki oleju zarabiamy ciasto o takiej konsystencji by móc je modelować. Następnie na wysypaną na blat mąkę żytnią przekładamy ciasto, obtaczamy i ponownie wyrabiamy - teraz powinna nam odchodzić od dłoni.
2/ Na papier do pieczenia wysypujemy pokruszone orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Rolujemy paluchy z ciasta i obtaczamy w orzechu i rozmarynie. Pozostawiamy je na papierze do pieczenia który wkładamy do piekarnika na 10-15minut.
3/ Wyjmujemy paluchy i wkładamy do szklanek. SMACZNEGO!




4 komentarze: