czwartek, 15 stycznia 2015

Domowy GYROS od podstaw

Gyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros miejski to mieszanka wszelakich części kurczaka niewiadomego pochodzenia w tym takiej części która zasługuje na uwagę i jest najsmaczniejsza. Nie jest to filet z kurczaka! jeśli zrobicie z niego gyros to będzie suchy jak wiór!. Sekret gyrosa to mięso z udka kurczaka, to ono jest delikatne a jednocześnie o idealnej wilgotności. Polecam zaopatrywać się w mięso z wiadomego pochodzenia od zwierząt które jadły dobry pokarm. Gyros może być świetnym daniem gdy nie liczymy na przypadek ale samodzielnie go przyrządzimy. Polecam do niego sos czosnkowy z cząbrem http://www.cooktobi.pl/2014/12/klasyczny-sos-czosnkowy-z-nuta-czabru.html . Dodajcie dużo zielonego do posiłku z mięsem by go zbalansować. Zapraszam do Waszych kuchni i polubienia mojego bloga!

Dla 2 osób
Czas przygotowania ok. 30 minut + marynowanie wd. uznania

Składniki:
450g mięsa z udka kurczaka
Olej słonecznikowy
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka czosnku suszonego lub granulowanego
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
0,5 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka majeranku
szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka soli himalajskiej

Przygotowanie:
1/ Mięso z trybowanego udka bez skóry tniemy na paski - przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dolewamy trochę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się kilka godzin bądź pomijamy.
2/ Do piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut. Na koniec możemy włączyć nawiew z góry by podpiec mięso. 
3/ Przekładamy gyros na talerz, dodajemy sałaty i sos. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz