niedziela, 25 stycznia 2015

Pieczony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą

Wołowina to baza naszej ukochanej Polskiej kuchni, obecnie zamerykanizowana popularnymi stekami i sprowadzona do hamburgerowego użytku. Sfrustrowany tym obecnym trendem postanowiłem wrzucić przepis na mięso kojarzone z rosołem i pokazać że może być świetnym daniem głównym. Polecam jak zawsze zaopatrzyć się w sprawdzone mięso z dobrej hodowli by być pewnym wartości odżywczych. Mięso to może być bardzo dobrym źródłem białka, żelaza i witamin grupy B. Towarzystwo mocnych aromatycznie przypraw świetnie zbalansuje smak i sprawi że odkryjecie w tej części wołowiny dobry pomysł na drugie danie!. Zapraszam do kuchni i polubienia bloga!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: około 2 godziny

Składniki:
0,5-0,6kg porcji szpondra wołowego
Sos Worcestershire
Liść laurowy kilka sztuk
Pieprz czarny 3/4 łyżeczki
Sól himalajska
Kminek mielony 3/4 łyżeczki
Kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
Kolendra ziarna mała garść
Papryka mielona czerwona 2 łyżeczki
Sól himalajska
Olej rzepakowy

Przygotowanie:
1/ Nacieramy mięso przyprawami i podlewamy sosem. Gdy dobrze natrzemy mięso dolewamy olej i ponownie wcieramy. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki.
2/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykryte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w połowie czasu przewracając mięso. Zazwyczaj szponder jest tłusty i mięso nie wysycha więc nie trzeba podlewać, lecz jeżeli macie chudszą sztukę podlejcie w czasie duszenia.
3/ Po 1,5 godziny solimy mięso z obu stron i pieczemy z uchyloną pokrywą jeszcze 15 minut.
4/ Wyjmujemy mięso i porcjujemy. Podajemy z kluskami śląskimi bądź ryżem czy ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. nie pisze się "Polska kuchnia", ale "polska kuchnia", analfabetyzm jakiś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdanie zaczyna się wielką literą. Problem sobie znalazłeś.

      Usuń