sobota, 31 stycznia 2015

Flądra z ziołowym masełkiem

Wspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w wersji zdrowszej i na pewno ładniej podanej niż w budce przy plaży :). Flądra to wcale nie kłopotliwa ryba, można ją smażyć w całości i świetnie smakuje okraszona samą solą a po usmażeniu świetnie chrupie w miejscach gdzie nie ma mięsa. Ryba ta kusi szczególnie ceną, bo 3 ryby mniejszej wielkości kupimy za ok. 5 zł, dodatkowo nie ustępuje ona innym rybom jako prozdrowotny posiłek. Już 100g flądry pokrywa połowę zapotrzebowania na białko oraz dostarcza witamin A,D,E i kwasów omega 3. Polecam włączyć flądrę do tygodniowego menu obiadowego!. Zapraszam do polubienia bloga i komentowania! 

Dla 1 osoby
Czas przygotowania 25 minut

Składniki:
1 lub 2 flądry
4 ziemniaki 
Olej rzepakowy
Szpinak świeży
Sos winegret
Masło 
Zioła prowansalskie
Czosnek granulowany
Sól himalajska
Pieprz czarny

Przygotowanie:
1/ Ziemniaki kroimy w słupki na frytki, smażymy we frytownicy aż będą miękkie i chrupkie
2/ Flądre solimy i smażymy na patelni z 2 stron
3/ Łyżkę miękkiego masła łączymy z odrobiną czosnku granulowanego i ziół prowansalskich oraz solą himalajską i formujemy mały kwadrat
4/ Na talerz wykładamy szpinak i polewamy sosem winegret. Układamy usmażone, odsączone z tłuszczu frytki które posypujemy solą i pieprzem oraz dobrze wysmażoną flądre. Podajemy z masełkiem i plastrem cytryny. SMACZNEGO












1 komentarz: