piątek, 23 stycznia 2015

Maślana Pizza Margherita

Hej! mam dla Was pomysł na pyszną pizzę :). Nie lubisz nadmiaru ciasta w pizzy? nie chcesz jeść grubych bezsmakowych rantów? Jest wyjście :) lekka pizza margherita na maślanym cieście a'la tarta. Cieniutkie i sycące, najlepiej smakuje w zielonym towarzystwie sałat i świeżych ziół. Użyjemy dodatku mąki jaglanej by podnieść walory odżywcze i smakowe naszej skromnej pizzy :) Polecam spróbować na weekend i zapraszam do polubienia bloga i obserwowania go :)

Na  blaszkę od tarty o średnicy 24cm
Czas przygotowania: 2 godziny 45 minut 

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej luksusowej
1/4 szklanki mąki jaglanej
łyżeczka soli himalajskiej
125g zimnego masła
2 żołtka z jajek EKO L
1,5 łyżki śmietany kremówki 30% tł.
Pomidory krojone z puszki 5 łyżek
Ser ementaler 100g
Oregano
Sok z cytryny
Cukier
Sałata, bazylia do przybrania

Przygotowanie:
1/ Do pojemnika od blendera przesypujemy mąkę i sól, miksujemy chwilę a następnie kroimy masło na kawałki ok 2 cm. Ponownie włączamy mikser i dodajemy stopniowo masło aż do utworzenia się grudek przypominających starty ser.
2/ W małej misce lekko ubijamy żółtka ze śmietaną i wrzucamy do pojemnika ciągle miksując.
3/ Formujemy ciasto na podsypanym mąką blacie w okrąg, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
4/ Krojone pomidory przyprawiamy solą, cytryną, cukrem i oregano i odstawiamy
5/ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjętym z lodówki ciastem wykładamy blaszkę od tarty, nakładamy na nie folię aluminiową i obciążamy fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto będzie suche (ok. 15 minut). 
6/ Usuwamy obciążenie, nakładamy przyprawione krojone pomidory, posypujemy startym serem i wkładamy ponownie do piekarnika na 220 stopni z termoobiegiem na kilka minut
7/ Wyjmujemy pizzę, dodajemy bazylię i sałatę. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz