sobota, 10 stycznia 2015

Maślany dorsz z estragonem i kolendrą

Mam dla Was kolejną propozycję na idealnie delikatną rybę o świetnym maślano-estragonowym smaku. Podamy do tego puure z ziemniaków z lubczykiem i klasyczną kiszoną kapustę.Dorsz to ryba która charakteryzuje się jednym z najlepszych mięs w swej strukturze. Dodatkowo jest delikatna w smaku i nie jest zbyt tłusta, warto dodać że przyswajalność białek z ryb sięga prawie 100%.Dorsz zawiera sporą ilość selenu,witaminy B12 i jodu którego zapotrzebowanie dzienne pokrywa jedna 100g porcja. Zapraszam do kuchni i nie zapomnijcie dać plus Kuchni PROzdrowotnej! :)

Czas przygotowania: 40 minut + czas na marynowanie
Dla 2 osób

Składniki
2 świeże kawałki fileta z dorsza 150-200g
6 ziemniaków
Masło
Sól himalajska
Kiszona kapusta
Estragon suszony
Liść kolendry suszony
Lubczyk suszony
Mleko 3,2% tł
Cytryna
Mąka jaglana


Przygotowanie:
1/ Filety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy rybę mlekiem i dajemy parę plasterków cytryny. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy rybę z lodówki. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Rybę obtaczamy w mące jaglanej i smażymy na maśle na małym ogniu z 2 stron.
3/ Ziemniaki ugniatamy z masłem i lubczykiem na puree. Na talerz przekładamy rybę, ziemniaczane puree i kapustę kiszoną. SMACZNEGO



1 komentarz:

  1. Zachęciłeś mnie tym przepisem. Pędzę wyjąć dorsza z zamrażarki! :)

    OdpowiedzUsuń