poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pasta do krakersów z witaminą K2

Witajcie! mam do zaprezentowania Wam pyszną pastę która zarazem jest bombą zdrowotną. Ugotowane żółtka białek, orkisz, olej ryżowy, kolendra, estragon i kurkuma. Otwórzcie się na nowe doznanie smakowe a zarazem solidną porcję witaminy K2. To druga po witaminie B17 mało znana witamina którą obecnie popularyzuje nasz rodak Jerzy Zięba. Witamina ta jest o tyle istotna że zapobiega najpopularniejszym chorobom takim jak osteoporoza i miażdżyca. Słuchając alternatywnych źródeł wiedzy dowiemy się że cholesterol nie zapycha tętnic lecz dzieje się to przez wapń. Ten właśnie wapń tworzy płytki miażdżycowe zamiast trafić tam gdzie powinien czyli do naszych kości. Witamina K2 która transportuje wapń w odpowiednie miejsce może usunąć wapń z miejsc w których nie powinien się znajdować. Żółtko jajka jest najłatwiej dostępnym bogatym źródłem tej witaminy dlatego też moja propozycja jest idealnym sposobem na suplementacje tej i wielu innych witamin i minerałów zamkniętych z żółtej kuli :) Najlepiej pastą posmarować krakersy czy też chrupkie pieczywo, może posłużyć także na prywatce czy spotkaniu towarzyskim. Zapraszam Was serdecznie do poszerzania wiedzy o naturalnym leczeniu naszych organizmów. Proszę o polubienie Kuchni PROzdrowotnej i zabierajmy się do pracy:

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 100min

Składniki:

4 łyżki orkiszu
3 żółtka jaja kurzego koniecznie EKO
Olej ryżowy 10-12 łyżek
Kurkuma
Estragon
Kolendra mielona
Sól himalajska
Pieprz czarny
Świeży szczypiorek

Przygotowanie:
1/ Gotujemy orkisz w lekko osolonej wodzie ok. 90 min
2/ Gotujemy jajka na twardo i oddzielamy żółtka
3/ Ugotowany orkisz przekładamy do pojemnika od blendera dodajemy żółtko, olej ryżowy oraz przyprawy i miksujemy do uzyskania pasty.
4/ Smarujemy krakersy i posypujemy skrojonym szczypiorkiem. SMACZNEGO i NA ZDROWIE!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz