poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pierś z kaczki z jałowcem i tymiankiem

Kaczka to coraz popularniejsze mięso w Polsce, można ją już kupić niemalże w każdym sklepie. W zasadzie kaczka jest bardzo prosta w przyrządzeniu, jedynie czas oczekiwania by była idealna jest niestety długi. Czymś co mi się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać sos czy polewka do ziemniaków. Pamiętajcie o kupnie mięsa z wiadomego pochodzenia i o tym by odwiedzać Kuchnię Prozdrowotną codziennie! :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie

Składniki:

2 kacze piersi
2 ząbki czosnku polskiego
suszony tymianek
jałowiec
olej rzepakowy
sól himalajska

Przygotowanie:

1/ W misce nacinamy skórę kaczki w poprzek, nacieramy ją solą i tymiankiem. Dodajemy olej, jałowiec i obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc.
2/ Nastawiamy piekarnik na 185 stopni, wkładamy kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) i pieczemy 80 minut obracając ją w połowie czasu. 
3// Odkrywamy naczynie żaroodporne i z termoobiegiem skórą do góry pieczemy 10 minut
4/ Podajemy na jarmużu z plastrem pomelo. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz