piątek, 2 stycznia 2015

Puszyste ciasto kokosowe z orzechami macadamia

Hej! Czas na kolejne połączenie zdrowia i pysznego smaku! Znakomite puszyste i wilgotne ciasto aż z 3 jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore źródło białka, błonnika i dobra propozycja dla diabetyków ze względu na pozytywny wpływ na poziom cukru i insuliny. Macadamia to jedne z najbardziej ekskluzywnych orzechów, przy zakupie musicie pamiętać o spróbowaniu ich przed zakupem bo dzięki bardzo wysokiej zawartości tłuszczu szybko jełczeją. Orzechy te są bogate w selen, witaminę E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i Omega 6. Zawierają kwas oleopalmitynowy który jest charakterystyczny dla tego rodzaju orzechów, pomaga on w metaboliźmie tłuszczów więc warto więcej dowiedzieć się o nim.
Rozgrzewajcie piekarnik i do dzieła! 

Na blaszkę 28x24
Czas przygotowania 50min

Składniki:
Mąka kokosowa 100ml 
Mąka pszenna luksusowa 200ml
Mąka jaglana 100ml 
Wiórki kokosowe 100ml
250 ml cukru bądź ksylitolu
150ml śmietany kremówki 30%tł
200 ml mleka 3,2% tł.
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka Eko
100 g orzechów macadamia (można kupić w każdym markecie)
12 łyżek cukru trzcinowego
6 łyżeczek miodu
3 łyżki wody

Przygotowanie:
1/ Ucieramy w misce białka na puszystą masę - odkładamy na bok. W osobnej misce umieszczamy mąki, wiórki, proszek do pieczenia, kremówkę oraz zółtka. Zaczynamy miksować ciasto dodając powoli na przemian cukier lub ksylitol (trzcinowy zostawiamy) oraz mleko.
2/ Gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy ubite białka i łączymy z ciastem. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
3/ Na patelnię wrzucamy cukier trzcinowy, wodę, miód i orzechy macadamia i podgrzewamy do momentu aż utworzy się kleisty syrop. Ostawiamy.
4/ Gdy ciasto jest już gotowe to podgrzany syrop z przepołowionymi orzechami kładziemy na górę ciasta i czekamy aż zastygnie. SMACZNEGO!


2 komentarze: