niedziela, 4 stycznia 2015

Ryż jaśminowy z musem z mango i morwą

Witajcie! Przygotujmy zdrowe śniadanko, które rzecz jasna możecie zjeść o dowolnej porze dnia:). Aromatyczny ryż jaśminowy i gorący mus z mango, a do tego prozdrowotny owoc morwy białej. Ryż jaśminowy, jak sama nazwa wskazuje, ma bardzo lekki aromat kwiatowy i jest bardzo popularny w Tajlandii jak i całej kuchni azjatyckiej. Ze względu na lekko słodki profil i konsystencję idealnie nadaje się do deserów, a do tego można go szybko przygotować. Polecam wybierać ryż nieco droższy wtedy aromat będzie bogatszy.
Danie to jest bezglutenowe o dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam do przygotowania!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
Ryż jaśminowy 100g
Mango mało dojrzałe 1 szt. 
Olej kokosowy 1,5 łyżeczki
Cukier trzcinowy
Ksylitol
Suszony owoc morwy białej 1 garść

Przygotowanie:
1/ Gotujemy ryż ok. 12 minut pod przykryciem. Pokrojone mango zalewamy małą ilością wody i dodajemy cukier trzcinowy - gotujemy do momentu aż zmięknie mango.
2/Ugotowany ryż mieszamy z ksylitolem, morwą białą i olejem kokosowym; mango blendujemy na mus.
3/ Układamy ryż i mus na talerzu. SMACZNEGO!


2 komentarze: