sobota, 24 stycznia 2015

Sałatka Cezar na szpinaku

Klasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy mojego cezara :). Zapraszam i polecam na genialną kolację! 

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
ok. 75g kurczaka przesmażonego w ulubionych przyprawach i pokrojonego w kostkę
Garść świeżych liści szpinaku
Kilkanaście kostek pokrojonego chleba orkiszowego
1 jajko EKO
Pół pomidora
25g startego sera typu Ementaler (lub podobnego typu szwajcarskiego)
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany kremówki 30%tł
2 łyżeczki majonezu
kilkanaście kropli sosu Worcestershire
Sól himalajska
Czosnek granulowany
Pieprz czarny
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1/ Rozgrzewamy małą patelnię i wrzucamy kostki chleba orkiszowego, podgrzewamy do wyschnięcia podlewając oliwą z oliwek i soląc je
   2/ W małym garnku w osolonej wodzie gotujemy jajko na miękko
3/ Opłukany świeży szpinak układamy na talerzu, dodajemy zrobione grzanki, kawałki kurczaka, pokrojony pomidor, oraz ugotowane jajko tak jak na zdjęciu. Na koniec posypujemy startym serem.
4/ Z jogurtu, majonezu i kremówki robi sos mieszając wszystko. Dodajemy czosnek, pieprz, sól, odrobinę cukru i sos Worcestershire.
5/ Polewamy sosem sałatkę. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz