poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sałatka FIT z wędzonym łososiem

Karnawał pełną parą się zaczął już parę dni temu więc tak jak obiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś norweski, mozzarella, pekińska, ogórek, pestki słonecznika i dressing limonkowy na bazie oleju ryżowego. Sałatka szybka, pełna witamin i czekająca wręcz na przyrządzenie. Dressing polecam przygotować wcześniej a sałatkę zrobić ok 20 min przed podaniem. 
Olej ryżowy to świetny zamiennik oliwy z oliwek! możecie na nim smażyć, przyrządzać na jego bazie dressingi jak i spożywać prozdrowotnie!. Zapraszam do kuchni i polubienia bloga!

Dla 3 osób
Czas przygotowania 10 minut

Składniki:
Kapusta pekińska pół średniej wielkości
Łosoś wędzony 75 g
Mozzarella 1 duża kulka
Ogórek kawałek
3 łyżki soku z limonki
Cukier lub ksylitol
Olej ryżowy 10 łyżek

Przygotowanie:

1/ Przygotowujemy dressing łącząc olej ryżowy z sokiem z limonki i cukrem bądź ksylitolem
2/ Kroimy drobno kapustę pekińską omijając twardą część u nasady, kroimy ogórka w półksiężyce - przekładamy do miski. Nakładamy cienkie plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia, posypujemy słonecznikiem a następnie dodajemy dressing
3/ Mieszamy i jemy! SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Odrobinę czerwonej cebuli i dla mnie mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, jak dorwę czerwoną to zaktualizuję :)

    OdpowiedzUsuń