środa, 14 stycznia 2015

Sałatka góralska DELUXE

Hej! Kontynuujemy sałatkowy maraton ale tym razem w wersji piękniejszej :). Gdy chcemy zaskoczyć czy też zrobić dobre wrażenie wizualne ta sałatka jest strzałem w 10!. Rolada ustrzycka, żurawina, pomidory, sałata masłowa, ogórek, pieczone ziemniaczki i szczypta rozmarynu to zestaw wybitnie smaczny. Jest to wersja wegetariańska, w wersji mięsnej dodaje się cienkie plasterki upieczonego boczku na górę. W tej sałatce królują tylko polskie składniki! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
Kilka liści sałaty
Garść startego sera wędzonego "Rolada Ustrzycka"
Kilka pieczonych ziemniaczków przyprawionych na ostro
2 cm kawałek ogórka
Trochę suszonej żurawiny
3-4 plastry czerwonej cebuli
Sos: 4 łyżki krojonych w kostkę pomidorów z puszki, 3 łyżki żurawiny ze słoiczka "Devaldano", 3/4 łyżeczki cukru, kilkanaście rozdrobnionych igiełek rozmarynu

Przygotowanie:
1/ Pieczemy uprzednio przygotowane ziemniaczki w piekarniku (z chrupiącą skórką), W małej miseczce mieszamy: krojone pomidory z żurawiną, cukrem oraz rozmarynem.
2/ Kroimy obranego ogórka w słupki, w drugiej misce układamy masłową sałatę, upieczone ziemniaczki, ogórka oraz plastry cebuli. Posypujemy startym na dużych oczkach serem, suszoną żurawiną oraz nakładamy sos.
3/ Dekorujemy liściem świeżej mięty. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz