czwartek, 15 stycznia 2015

Sałatka orzeźwiająca bez tłuszczu DELUXE

Witajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta, melisa, limonka, granat i chrupiące migdały! wszystko to osłodzimy prozdrowotnym ksylitolem :). Żadnej oliwy, żadnego oleju = minimum kalorii, przy zachowaniu maksimum smaku. Gdy połączycie sok z limonki i granata z ksylitolem uzyskacie bardzo wyrazisty dressing :). Zapraszam do przygotowania sałatki i polubienia Kuchni PROzdrowotnej!

Czas przygotowania: 10 minut
Dla 1 osoby

Składniki:
Garść porwanej sałaty masłowej
Garść pociętego jarmużu (zastępczo może być inna chrupiąca sałata)
1/4 granata
Połowa limonki
Ksylitol
Mała garstka migdałów w całości
Kilka sztuk miechunki peruwiańskiej (popularnie zwana Physalis, do kupienia w każdym markecie)
Kilka liści świeżej mięty oraz melisy

Przygotowanie:

1/ Do salaretki układamy na przemian: sałatę masłową, jarmuż, migdały, pokrojoną w cienkie plasterki limonke, miechunkę i liście mięty i melisy.
2/ Z granata i części limonki wyciskamy sok, zostawiamy parę kulek granata. Do soku dodajemy ksylitol (ewentualnie cukier) tak by równoważył kwaśność. Mieszamy soki wraz z kulkami granata i polewamy tym sałatkę.
3/ SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i fajnie, że zawiera w sobie tyle zdrowych składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę o taką na jutro do pracy! :)

    OdpowiedzUsuń